Împotriva tâmpirii proccidentale

Deseori, presa occidentală prezintă viitoarele (eventualele) livrări de gaz natural din Iran în Uniunea Europeană ca o modalitate de a lichida dependenţa europeană de Gazprom.

La fel, creşterea exporturilor de petrol iranian este prezentată drept o modalitate de a reduce preţul pe piaţa internaţională, şubrezind astfel economia rusească. Ambele speranţe nu se vor îndeplini, deoarece conducerea iraniană se ghidează după interesele naţionale şi nu după interesele americane sau europene.

Odată cu obţinerea unui progres substanţial în cadrul negocierilor cu privire la programul nuclear iranian, au apărut aşteptări în privinţa creşterii exporturilor de petrol din Iran. Însă, pe lângă faptul că o creştere a producţiei mondiale cu 500 de mii de barili pe zi nu are cum să modifice substanţial evoluţia preţului la petrol, pentru Occident a apărut o nouă problemă. Conducerea de la Teheran intenţionează să transfere toată producţia adiţională sub controlul Rusiei, concret sub controlul companiei de stat Rosneft. În viitorul foarte apropiat se aşteaptă semnarea unui acord interguvernamental care va oficializa schimbul petrolului iranian pe bunurile produse în Rusia, adică produse alimentare, arme şi maşini industriale. Faptul că tranzacţia se va desfăşura fără utilizarea dolarilor şi va oferi Rusiei levier adiţional pe piaţa globală a petrolului deja a stârnit furia decidenţilor de la Washington care au ameninţat Rusia cu noi sancţiuni în cazul semnării acestui contract. Răspunsul Moscovei a fost prompt: SUA nu are ce să caute în relaţia dintre două ţări suverane.
Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2014_04_22/Cooperarea-ruso-iraniana-Si-viitorul-UE-8515/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: