Popor și patrie

Definirea naționalismului nu trebuie începută cu lectura dicționarelor deoarece dicționarele sunt plămădite de oameni fiind relative la nevoile lor momentane și conjuncturale.

Indistincția popor-națiune

Aceasta duce la confuzii terminologice și teoretice ulterioare. Am scris pe blogul meu că originea poporului este naturală în timp ce originea națiunii este socială situându-se tardiv în secolul al XIX -lea.

Sub pretenția naționalismului se ascund mai multe elemente negative cum ar fi de exemplu substituirea poporului cu națiunea.

Pentru a opera riguros cu acești termeni trebuie pornit în procesul înțelegerii de la individ, trecut  la familie, la neam și apoi la popor.

Națiunea ca fapt social și ca idee sunt creații recente de secol XIX în condițiile destrămării unor sisteme imperiale și ale construirii altor imperii ulterior. În acea fază de evoluție istorică capitaliștilor le convenea descompunerea sitemelor imperiale monopolizante austro-ungare etc. Acum nu le mai convine pentru că interesele de grup transcend interesele popoarelor lor. Ideea de națiune a fost inoculată deci cu intenții subversive inițial și această doctrină a națiunii este o bombă socială cu acțiune întârziată pentru următoarele rațiuni.

Atenție!

Se înțelege prin națiune un grup uman eterogen constituit istoric prin legarea complexă a unor etnii, popoare și rase diferite, conviețuitoare pe același teritoriu. În acest înțeles al națiunii există un puternic germene imperialist mondialist și necesarmente comunist.

În realitate nu avem termen logic pentru a desemna acea realitate uman-socială pură care constituie ceva mai mult decât poporul dar nu ceva impur cum este națiunea. Națiunea depășește poporul prin calitate și prin cantitate socială. Ideea de națiune practicată ca imagine a unei entități sociale supapoporane este perfidă și perversă. Un patriot autentic va folosi cu grijă termenii aceștia de națiune și naționalism pentru a desemna autenticitatea, naturalețea și puritatea unei colectivități umane trăitoare pe un teritoriu propriu pentru a nu pierde din vedere poporul din care descinde și pentru care nutrește sentimente patriotice.

Patria este totalitatea valorilor materiale și spirituale de care dispune un popor în lungul istoriei sale.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: