Principiul acumulării istorice

Eu cer a fi respectat următorul principiu de viaţă pentru situarea pe linia vieţii şi a istoriei: în orice problemă, ţineţi cont de contribuţiile anterioare la acea problemă şi la soluţionarea ei. Mai concret exprimat: dacă îţi apare o problemă reală de viaţă, mai întâi caută dacă se poate să cunoşti istoria problemei, modul cum a fost pusă acea problemă de-a lungul timpului şi soluţiile ce au fost date până în prezent. Aplicând acest principiu praxiologic cel ce are sarcina rezolvării problemei beneficiază de eforturile anterioare ale umanităţii pe direcţia de acţiune deschisă de problemă şi probabilitatea soluţionării problemei este mult mai mare. Cei ce nu fac aşa pot fi ignoranţi, nebuni sau lipsiţi de cultură. Consecinţa este aceeaşi: riscă să repete istoria problemei şi să nu ofere nici o soluţie.

Particularizăm acest principiu al valorificării contribuţiilor anterioare în soluţionarea unei probleme. Karl Marx a descoperit că originea ratării personalităţii umane este relaţia de proprietate ce stă la baza unei orânduiri sociale. Chiar dacă acest factor nu ar fi unicul ce determină ratarea realizării personale el tot trebuie considerat deoarece poate fi verificată această ipoteză fie prin cercetare ex post facto fie prin cercetare experimentală. O asemenea achiziţie cognitivă trebuie să facă parte din cultura oricărui om de cunoaştere sau de acţiune socială fie că este de doctrină socialistă fi că nu este de doctrină socialistă. Luăm un alt exemplu, care este complementar:  rasiştii au descoperit că un om nu se poate realiza ca personalitate dacă nu are dota ereditară corespunzătoare. De asemenea această ipoteză poate fi verificată experimental pe indivizi şi pe grupuri. Achiziţia aceasta dacă este ignorată în activitatea socială duce la adevărate dezastre. În sinteză atât ignorarea  contribuţiei anticapitaliste privind proprietatea privată cât şi ignorarea contribuţiei eugenice pot provoca rele antiumane. Capitaliştii au descoperit că proprietatea particulară este sfântă deoarece ea asigură condiţia afirmării de sine a persoanei, fără ea omul neputând face aproape nimic. Şi aceasta este o contribuţie valoroasă la cunoaşterea sociologică a realizării condiţiei umane. Ignorarea acestei contribuţii ne-ar duce la suprimarea condiţiei materiale a activităţii personale ceea ce ar compromite categoric realizarea personalităţii. Putem continua exemplificarea contribuţiilor şi consecinţelor ignorării culturii umane dar pentru scopul dovedirii utilităţii acumulării culturale exemplele sunt suficiente.

Recomand celor ce se ocupă de proiecte sociale să aibă în vedere toate contribuţiile indiferent de convingerile doctrinare pe care le au. Dacă nu fac aşa vor fi condamnaţi la moarte istorică. Istoria este plină de neisprăviri şi de neisprăviţi.

Pe lângă cerinţa de mai sus vizionarii sociali trebuie să ştie că ei scot capul în afara sistemului social actual. De aceea trebuie să ştie că acest cap scos afară din sistemul actual poate fi retezat legal. Sistemul nu tolerează abaterile de la normele sale. Activiştii sociali revoluţionari prin definiţie sunt condamnaţi la o viaţă în afara normelor, peste norme, la o viaţă neobişnuită, plină de vexaţiuni, represiuni, batjocuri, vătămări. Această condiţie trebuie să vă o asumaţi dacă vreţi  să fiţi foşti. Un autentic vizionar revoluţionar nu are nevoie de exhibiţii deoarece prin însăşi logica lucrului său se expune fără să vrea. Din contră dacă este şi om de acţiune militantul revoluţionar trebuie să folosească pre cât este cu putinţă anonimatul căci nu îl interesează exhibarea persoanei lui ci verficarea efectelor actelor sale şi progresul. Revoluţionarul îşi găseşte satisfacţia în schimbările pe care le produce nu în recunoaşterea meritelor sale de către persoane sau grupuri. Recunoaşterea poate veni târziu sau niciodată. Găunoşenia nu îl caracterizează pe revoluţionar căci el vede dincolo de oamenii prezentului şi lucrează pentru cei ce fi-vor să fie.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: