Filosoful coteţar

Filozoful coteţar este intelectualul care s-a format la facultatea de filosofie în tendinţa lui de a deveni un căutător de înţelepciune. Însă cum la facultatea de filozofie nu mai au loc de mult filosofii şi locul lor este ocupat de o camarilă intelectuală de prostituţie culturală băiatul nostru s-a format după chipul mogâldanului plasat de nevoie în postul de profesor universitar. El învaţă acolo câteva şmecherii logice şi câteva nume sonore pentru care este recompensat pavlovian cu o bursă fie pentru a ţine salariul profesorului impostor fie pentru a sluji ideologia oficială proocidentală şi a da un aspect de lucru academic marii cacialmale pedagogice postpuciste.
Filosoful coteţar se formează în atmosfera de promiscuitate culturală şi de parvenitism ce nu mai are nimic în comun cu filosofarea şi cu atât mai puţin cu filosofia. Când termină „faculta” filosoful coteţar ştie să citească englezeşte dar nu ştie nici logica pe care o ştia altă dată un absolvent de liceu. Nu este bun de nimic şi se uită cu gura căscată la ceea ce vorbesc alţii. Pentru a ajunge filozof profesorii postpucişti îl momesc pe licenţiatul în filozofie la un masterat pe banii poporului.Tânărul filozof mai trage vreo doi ani de maculatura ideologică occidentală englezită după care iese „master” în filosofie fără să ştie că master înseamnă maestru. „Masterul” în filosofie este un om care crede că este masterand deoarece în obedienţa ce i s-a inoculat  a uitat şi limba maternă. El se pretinde iniţiat în filozofia unui domeniu ca şi cum filosofia ar fi o meserie printre alte meserii capitaliste. Bineînţeles că atât este de pregătit pre cât este şi profesorul său în ceea ce priveşte capacitatea de filosofare căci nu te poate face filosof decât cel capabil să filosofeze şi care efectiv filosofează.
Tânărul filosof  „master”  ar putea cu brio să fie o bună slugă de buticar capitalist ceea ce adeseori se întâmplă ( vezi cazul olimpicului român la filosofie care lucrează la programe de jocuri pe calculator). Dar de regulă „maestrul” filozof îşi caută un loc printre muritorii de rând căutându-şi un coteţ, o sursă de venit, o femelă şi câţiva tovarăşi asemănători cu el care ar putea să discute ceva ,,filosofie,, la barul de fiţe. Într-un anumit caz încearcă să devină „opinist” pe la ziare şi cum el a învăţat în „facultă” că filosofarea constă în a discuta nu despre obiect ci despre părerile despre păreri despre obiect, va învârti două vorbe trei surcele pentru a îmbătrâni degeaba ca un filosof ratat.
Bineînţeles că va prezenta o ” lucrare” după model occidental în care o înşiruire de banalităţi şi preţiozităţi va constitui teza lui pentru a frecventa doctoratul. Va lua cu brio şi examenul de doctorat cu o problemă din fizica cuantică privind imposibilitatea măsurării. Cine îl poate controla pe el sub aspectul valorii filosofiei aprofundate de el din moment ce îşi ascunde incompetenţa filosofică după limba străină şi conţinutul mesajului după tema extrem de specioasă abordată. La limită filosoful doctor s-ar putea scuza pentru eroarea spirituală în care a ajuns dar nu îl scuză viaţa: viaţa este una şi este finită.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: