Creştinismul

Creştinismul a apărut în Imperiul roman în secolele I şi II ale erei noastre. La început a apărut ca religie a sclavilor şi liberţilor, a oamenilor săraci şi a celor lipsiţi de drepturi a popoarelor subjugate sau împrăştiate de romani.

Copleşiţi de nevoi, de lipsa absolută de drepturi, de exploatarea cruntă, sclavii se răsculau dar erau înfrânţi. Situaţia micilor agricultori şi a sărăcimii de la oraşe era de asemenea rea. Neputând să schimbe rânduielile sociale existente, masele înrobite îşi pierdeau încrederea în în forţele proprii şi căutau alinare în reprezentări fanteziste  despre un zeu mântuitor care le-ar uşura situaţia, reprezentări despre răsplată şi pedeapsă după moarte. Se crease un teren psihosocial favorabil apariţiei şi răspândirii unei noi religii şi cea mai potrivită variantă a fost religia creştină deoarece promitea răsplata şi pedeapsa  pe lumea de după moarte venirea unei fericiri veşnice, nemurirea personală.

Faptul că creştinismul se adresa tuturor popoarelor fără deosebire,  faptul că respingea vechile rituri ale tuturor religiilor de până atunci, religii ce îi despărţeau pe oameni de credinţe diferite, precum şi decăderea acestor religii- toate aceste fapte au favorizat răspândirea creştinismului şi au dat religiei creştine la început un caracter general, cu tendinţe spre universalitate.

Creştinismul cuprinde  elementele religiilor orientale, care existau în epoca creării sale  ( mitraism, iudaism, şi altele) precum şi teoriile epigonilor filosofiei idealiste antice (neoplatonicii,, gnosticii, stoicii,  şi alţii).

Condiţiile apariţiei creştinismului au contribuit la răspândirea largă a credinţei în minuni şi în prooroci, în venirea mântuitorilor cereşti. În aceste condiţii a apărut şi credinţa în miticul Hristos, a cărui imagine s-a format treptat. Prototipurile lui Hristos au fost zeii altor religii, zei care mureau şi apoi reînviau.

Creştinismul nu propovăduia şi mai ales nu se angaja împotriva sclaviei. Promitea doar egalitatea dar după moarte şi a justificat  întotdeauna inegalitatea socială pe Pâmânt ca fiind o rânduială dată ca pedeapsă  pentru păcate şi propovăduia iubirea duşmanilor în locul pedepsirii reale, în viaţă a celor răi. Propovăduind supunerea, creştinismul, ca şi celelalte religii îi abate pe oamenii exploataţi de la de la lupta reală, revoluţionară pentru eliberarea omului. ,, Să dai Cezarului ce este al Cezarului” ziceau predicatorii creştini consfinţind astfel starea de exploatare a omului de către om. Încă în perioada incipientă în comunităţile creştine s-au înfiltrat şi oameni exploatatori, chiar oameni conducători amuşinând posibilitatea unei exploatări mai rafinate a semenilor pe care chipurile îi iubeau ca pe ei înşişi. La început au existat la confruntarea cu realitatea cruntă a luptei, diferite curente creştine care optau pentru diferite soluţii în viaţa reală dar treptat au ajuns dominante  pe la începutul secolului al – II – lea curentele mai moderate, ce propovăduiau împăcarea cu realitatea. Pe acest fond social creştinii s-au organizat formând biserica în frunte cu episcopii.

Învăţătura despre împăcarea cu realitatea, cu inegalitatea socială, despre răsplata după moarte, despre originea divină a puterii de stat, făcea ca această învăţătură să fie convenabilă exploatatorilor.

De pe la începutul secolului al -IV-lea  creştinismul a devenit religia oficială a Imperiului roman.

Reclame

4 comentarii

 1. Bogdan said,

  2012/03/24 la 7:15 AM

  Vad in blog roll-ul din stanga linkuri catre Ion Coja si Lista Nationala(partidul national democrat CRESTIN).
  Intrebarea mea e urmatoarea:cum se impaca articolul tau despre crestinism cu un partid care se considera crestin(si inca ortodox)?
  Stii care-i problema?Ca in general ortodoxia si nationalismul merg mana in mana in Romania.Ni se serveste la pachet una cu cealalta.Exemple:Noua Dreapta,PPP,Bataiosu,etc.
  Ca si in relatia stat-biserica,monstruozitate care ar trebui sa dispara,dar,pana una-alta,merge de minune intru jecmanirea fraierilor care pun botu’ la vrajeala ortodoxa.
  Nu-ti face iluzii,n-ai cum sa impaci si capra si varza,orice partid care se declara”crestin”,mie personal nu-mi inspira incredere.
  Vad si un link catre grupul lui Corut.Ai impresia ca respectivul grup ar avea vreo tangenta cu crestinismul?Il vezi pe Corut alaturi de Ion Coja?
  Apropo:ce-i cu site-ul Gebeleizis?De ce le-au suspendat contul?

 2. Zob said,

  2012/03/27 la 12:33 AM

  Am făcut trimiteri către alte saituri pentru informare. Nu există un sistem. Nu putem însă ignora preocupările naţionaliste pentru că au un rol fiecare în tendinţa de definire a naţionalului. Trebuie selectat ceea ce este autentic în fiecare.

  Biserica ortodoxă este o biată organizaţie de supravieţuire biologică a indivizilor şi grupurilor ce o compun. În această calitate este normal să fie solidară cu organizaţiile puterii respectiv cu oligarhia capitalistă şi cu statul.

  Grupul Coruţ, Gebeleizis şi altele formează o orientare autentică de regenerare a fondului natural al românilor. Aceste grupuri nu sunt perfecte dar tot aşa, contează pentru o posibilă renaştere a poporului nostru.

 3. Bogdan said,

  2012/03/27 la 8:17 PM

  „Nu putem însă ignora preocupările naţionaliste pentru că au un rol fiecare în tendinţa de definire a naţionalului. Trebuie selectat ceea ce este autentic în fiecare.”
  Priveste lucrurile la nivel macro.N-o sa poti niciodata sa impaci organizatii gen”Noua Dreapta”cu organizatii gen”Gebeleizis”.Degeaba selectezi ceea ce este autentic in fiecare,daca ele vor fi tot timpul dezbinate pe criterii religioase,sau mai bine zis,atata vreme cat una dintre ele are la baza o religie parazitara si ipocrita.
  „Biserica ortodoxă este o biată organizaţie de supravieţuire biologică a indivizilor şi grupurilor ce o compun. În această calitate este normal să fie solidară cu organizaţiile puterii respectiv cu oligarhia capitalistă şi cu statul.”
  Nu,nu este o”biata”,ci una foarte bine pusa la punct,si foarte bine incardasita cu statul.Si nu doar de „supravietuire biologica”,ci de prosperare a unei minoritati iesite din facultatea de teologie pe seama majoritatii spalate pe creier.
  „Grupul Coruţ, Gebeleizis şi altele formează o orientare autentică de regenerare a fondului natural al românilor. Aceste grupuri nu sunt perfecte dar tot aşa, contează pentru o posibilă renaştere a poporului nostru.”
  Se poate face ceva ca aceste grupuri sa se uneasca si sa aiba un cuvant de spus?

 4. Traian Ioan said,

  2012/04/08 la 8:35 PM

  Zob,
  faci o greşală, majoră, pe care o percep eu: Elimini „ipoteza” Creaţiei inteligente.
  Faci şi o altă greşală, minoră, eşti laş. Laşitatea fiind caracteristică jidanilor…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: