Personalitatea capitalistă

Orânduirea capitalistă a colectivităţii umane generează un proces de involuţie a oamenilor prin deposedarea oamenilor de mijloacele materiale ale devenirii lor. Oamenii din creatori de bunuri materiale şi spirituale devin consumatori din personalităţi devin persoane şi din persoane devin indivizi. Acest proces degenerativ nu se datorează naturii. Natura face efort în fiecare om ca el să fie altceva decât este, ceva nou, ceva original.

 

Modul capitalist de organizare stopează realizarea posibilităţii umane. Aşa-zisa ofertă de dezvoltare capitalistă a omului nu este altceva dacât selecţia şi specializarea oamenilor ca scule, ca mijloace de progres a proprietarilor şi nu de progres a oamenilor în general. Nu puteţi demonstra că un grup de oameni care fabrică armament lucrează pentru binele omenirii.

De arbitrariul ordinii instaurate de capitalişti vă puteţi convinge dacă veţi calcula diferenţa dintre totalul oamenilor apţi şi totalul personalităţilor realizate într-o colectivitate.

Gordon Allport psihologul american interbelic şi postbelic confunda realizările unei personalităţi care devin entităţi obiective existând şi după moartea creatorului cu reputaţia personalităţii care este un efect social subiectiv. Ralph Linton a considerat că personalitatea este ansamblul deprinderilor unui om. În virtutea acestei definiţii un homosexual oarecare este o personalitate. Psihologul Allport a redus personalitatea la individ astfel: ,, personalitatea este organizarea dinamică în cadrul individului a acelor sisteme psiho-fizice care determină gândirea şi comportamentul său caracteristic” Deci personalitatea este animalul gol.

Psihologii capitalişti vor să vă facă să credeţi că personalitatea este doar o particularizare, o specializare a persoanei şi nu o realizare a unui salt calitativ în om. Conform înţelesului lor personalitatea este elementul ce distinge o persoană de alta. Adică personalitatea există numai prin raport cu altcineva deci este nu ceva obiectiv ci ceva relativ, un om putând fi personalitate în raport cu un alt om dar o nepersonalitate în raport cu altul. În virtutea acestei definiţii capitaliste a personalităţii, tâlharul şi ucigaşul sunt personalităţi. Probabil de aceea fac americanii apologia crimei prin mijloacele de informare în masă; filmele americane sunt pline de personalităţi în logica aceasta. Pentru ca şi voi să vă transformaţi în personalităţi conform psihologiei americane trebuie să vă specializaţi devenind curve, traficanţi, tâlhari, ucigaşi. Ţin să precizez că ideologul capitalist atunci când propagă ideea de personalitate nu consideră multidimensionalitatea şi multinivelarea omului ci îl reduce pe om la dimensiunea sa bio-psihică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: