Opoziţie politică şi legalitate

Opoziţia politică ce  are şansa de a se exersa într-un cadru al unei legalităţi construite înaintea ei sau prin ea trebuie să se străduiască să rămână ca atare dar numai până în momentul în care legea o împiedică să se manifeste şi să reacţioneze.

Toate veritabilele opoziţii în istorie au cucerit legalitatea în acelaşi timp în care ele se impuneau schimbând deodată , legea, statul , societatea şi chiar adevărul politic. Dacă este adevărat că toate opoziţiile active aspiră să se legalizeze, pe de altă parte ele nu sunt niciodată la adăpost de punerea în ilegalitate şi în clandestinitate. Ameninţarea este perpetuă fiind o realitate politică. De aceea orice organizaţie sau asociaţie politică de opoziţie chiar cînd ea acţioneză legal , la lumina zilei, trebuie să conserve o structură clandestină, capabilă de a se pune în acţiune într-o situaţie critică. Există deci între legal şi ilegal un raport dialectic specific. Cadrul legalităţii este constant ameninţat şi depăşit fără să se vadă prin aceasta distrus. Distrugerea sa însemnă război civil sau revoluţie. În acelaşi timp legalitatea nu are nimic dintr-un cadru rigid chiar când spiritul juridic îi dă această aparenţă. Ea este totdeauna provocarea unei lupte care traversează faze ce se pot numi reformiste cu condiţia de a nu se elimina transformarea revoluţionară a legii însăşi.

Punem chestiunea altfel: integrarea socială este compatibilă cu ceea ce se numeşte angajament revoluţionar? Răspuns: da dar cu anumite condiţii bine determinate:

1.Meţinerea unui sistem clandestin virtual activ, deci sub forma unui nucleu dur format politic şi practic;

2.Menţinerea unei gândiri teoretice şi strategice radicale şi subversive;

3. Menţinerea şi extinderea de mijloce de difuziune a acestei gândiri.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: