Spaimă şi proprietate

De la sfinţenia capitalistă a proprietăţii şi până la exigenţele divine nici religioşii nu pot ajunge căci după cum vedeţi nici unul nu crede decât în valorile materiale altfel nu ar aplica absurda regulă a sfinţeniei unui lucru material.

Un lucru material nu poate fi sfânt. Sfânt este cel ce a ajuns la capătul existenţei materiale, cel care nu mai are nevoie de existenţa materială, cel care nu mai devine; este cel ce nu mai trebuie să fie, cel ce nu mai vrea să fie, cel ce nu mai tânjeşte, cel ce nu mai doreşte, cel ce îşi este sieşi suficient şi intangibil.

Când revoluţionarii francezi au spus că proprietatea este sfântă au spus-o nu ca să emită un adevăr ci pentru a emite o regulă utilă şi practică pentru îndrumarea minţii în căutarea binelui de aici şi de acum al acestei lumi. Consecinţa acestei reguli este că acela care nu are proprietate asupra, poate să piară. De aceea burghezii s-au şi refugiat în religie după decapitări; au descoperit o regulă practică şi nu un adevăr absolut.

Politicienii români însă nu au descoperit nimic. În viermuiala lor au lins disperaţi ceea ce au scuipat revoluţionarii burghezi care astăzi râd de ei ca de handicapaţi.

Dacă proprietatea era sfântă omul avea conştiinţa proprietăţii de la începutul existenţei sale. Nevoia existenţei materiale l-a determinat şi l-a dresat în lunga sa existenţă să deţină căci altminteri deţinerea ar fi fost o povară ţi viaţă.

Dacă Dumnezeu a făcut această lume în care trăieşte omul, atunci Dumnezeu l-a făcut pe om înlănţuit,  înlănţuit de lumea materială. De aceea omul constatând nelibertatea sa  s-a agăţat de singura lui şansă de a fi: proprietatea asupra bunurilor materiale. Şi aceasta conform voinţei lui Dumnezeu în veci de veci

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: